بخش دوم مصاحبه با خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) كه در 1۹ آبان 1388 منتشر شد و تولیدات دیجیتالی اسلامی مهمترین محور گفتگو بود.
اصل مصاحبه با خبرگزاری ایکنا (بخش دوم)
كيفيت نامطلوب توليدات ديجيتالی اسلامی موجب دينگريزی مخاطب میشود
گروه فضای مجازی: به گفته مدير سايت امتداد، مهمترين مسئله برای پيشرفت و گسترش نرمافزارهای قرآنی در اشاعه فرهنگ اسلامی، حركت با نيازهای روز جامعه و عبور از تفكرات سنتی است، در حالی كه كيفيت نامطلوب برخی از اين توليدات موجب دينگريزی مخاطب میشود.
«هادی اديب»، مديرعامل سايت امتداد، در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا)، در بخش نخست مصاحبه به ارزيابی ظرفيتهای نرمافزارهای قرآنی پرداخت و گفت: با نگاهی گذرا به رويكرد غرب نسبت به ترويج عقايد ماديگرا و ضد معنويت از طريق جنبش نرمافزاری، پی به ظرفيت اين ابزار میبريم؛ در واقع با تغيير سلايق جهانی و فراگير شدن نرمافزارها، فضايی ايجاد شد تا به راحتی بتوان در دورترين نقاط دنيا هم به نيازهای دينی مخاطبان پاسخ داد.
وی ادامه داد: با پيشرفت زمان، نوع نياز مخاطب تغيير میكند و ديگر روشهای سنتی كارآمد نيستند، اما تفكر حاكم بر توليد نرمافزارهای قرآنی تاكنون سنتی عمل كرده است. با اينكه امروزه جهان به سمت آنلاين شدن نرمافزارها پيش میرود، میتوان مفاهيم اسلام را به راحتی به سراسر جهان انتقال داد.
اديب به ارزيابی نقاط ضعف و قوت نرمافزارهای اسلامی پرداخت و اظهار كرد: از نظر كمی تاكنون تا حد بسيار زيادی نيازهای مخاطبان را برآورده كرديم، بدين معنا بسياری از مراكز و مؤسسات نرمافزاری، محصولات متنوعی را توليد كردند و در واقع برای هر نيازی يك نرمافزار وجود دارد؛ مثلاً در زمينه آموزشهای قرآنی به كودكان، بالغ بر يكصد نرمافزار توليد شده كه بسيار قابلتقدير است.
مديرعامل سايت امتداد، اين حجم توليد كمی را دارای آفاتی دانست و گفت: برخی از اين توليدات كيفيت مطلوبی ندارند؛ يعنی پشت پرده توليد آن، تفكر راهبردی و درازمدتی وجود نداشته و بعضاً استفاده از ابزارهای قديمی ساخت نرمافزار، گرافيكهای خسته كننده و گاهی اوقات آزاردهنده، نمیتواند مخاطب را جذب نرمافزار كند.
وی ادامه داد: صوتها و تصويرهای بیكيفيت و خيلی موارد ديگر باعث شده تا اغلب مخاطبان آنچنان كه بايد استفاده مطلوبی از اين نرمافزارها نداشته باشند؛ همچنين بحث حقوق مادی نرمافزار در سالهای اوليه جنبش نرمافزارهای اسلامی، يك مانع جدی بود، با اينكه كارهای مطلوبی صورت میگرفت، اما به دليل سرمايهگذاریهای فراوان، قيمت نرمافزارها هنگفت بود و هر فردی نمیتوانست آنها را تهيه كند.
اديب يادآور شد: در سال 77 يكی از نرمافزارهای اسلامی كه میتوانست انقلابی در نرمافزارهای مذهبی ايجاد كند، به خاطر قيمت هنگفت، نتوانست به آن هدفی كه برای آن ترسيم شده بود، برسد؛ هرچند در سالهای اخير نسخههای بهروزتر آن منتشر و با قيمت ارزانتری عرضه شد اما رقبای جدیتری بازار را در اختيار گرفتند.
وی با اشاره به اهميت گفتار رهبری مبنی بر حركت دانشگاهها و مراكز فرهنگی ـ مذهبی به سمت جنبش نرمافزاری متذكر شد: حساسيت رهبری به اين مسئله بايد باعث حمايتهای مالی و معنوی سازمانهای دولتی و غيردولتی شود؛ دولت در سالهای ابتدايی توليد نرمافزار، آنچنان كه بايد نتوانست از اين حركت حمايت كند.
اديب عنوان كرد: در حال حاضر نيز، با اينكه قانون كپیرايت همچنان وضعيت نامشخصی دارد، اما وضعيت نسبتاً مطلوب شده و اگر نرمافزاری توليد شود و حقوق توليد كننده توسط اغيار پايمال شود، قابل پيگيری است، در حالی كه اين امر لازم است، ولی كافی نيست.
مديرعامل سايت امتداد مهمترين مسئله برای پيشرفت و گسترش نرمافزارهای قرآنی در اشاعه فرهنگ اسلامی را حركت با نيازهای روز جامعه و عبور از تفكرات سنتی عنوان كرد و گفت: بايد به اين باور رسيد كه روند و توليدات 10 سال پيش، برای پاسخگويی به نياز مخاطب امروزی كافی نيست، مخصوصاً سلايق مخاطبان دائماً با پيشرفتهای عرصه فناوری تغيير میكند.
اديب در پايان با اشاره به اهميت مقوله مخاطبسنجی يادآور شد: امروزه متوليان توليد نرمافزار بايد دائماً نياز مخاطب امروز را بررسی كنند و بيانديشند تا از چه طريقی میتوان به نيازهای مخاطبان پاسخ داد تا از تمام ظرفيت موجود برای جهانی كردن اسلام از طريق نرمافزارهای اسلامی و قرآنی استفاده كرد.